Pomenile de vară ale Gabrielei Firea: 3500 de profesori și 2000 de elevi, în vacanțe, pe banii primăriei Capitalei. Contractul se ridică la peste 70 de milioane de lei, pe 4 ani

  • acum 1 an

Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municiăpiului București – Proedus – anunță că trimite 3500 de persoane într-o “tabără recreațională pentru cadre didactice și personal auxiliar din învățământul bucureștean, antrenori și părinți”., alături de 2000 de elevi “active și merituoși”, în vara lui 2018. Destinațiile sunt: Costinești, Neptun, Paralia Katerini sau Predeal. Contractual a fost semnat anul trecut, fără să se precizeze clar numărul beneficiarilor pentru fiecare an și se ridică la peste 70 de milioane de lei, bani care ies din oraș. În contrapartidă, în Cluj intră doar din organizarea celor două festivaluri mari – Electric Castle și Untold – zeci de milioane de lei iar primăria nu cheltuiește nici un leu de la buget cu aceste evenimente.

Conform site-ului de licitații publice, contractual pentru tabarele destinate elevilor, profesorilor, antrenorilor și părinților a fost atribuit anul trecut pentru o perioadă de patru ani: 2017, 2018, 2019, 2020 și are o valoare totală de 70.551.912 lei., fără TVA. Printre criteriile de departajare a participanților au fost: acces la piscină, acces la terenurile de sport sau alte facilități.

La Costinești, participanții la tabere vor fi cazați la Hotelul Regal aparținând unul controversat om de afaceri Gigi Adrian Mazilu, prin societatea Vila Regal SRL din Costinești. Acesta urmează să priească, conform înțelegerii cu Primăria Capitalei, 29.376.000 de lei, fără TVA, în total pentru cei patru ani de contract. Asta ar însemna, în medie, 7344000 de lei, fără TVA, anual. În 2017, Vila Regal SRL a declarant o cifră de afaceri inferioară acestei sume – 7.105.755 de lei.

8.877.600 de lei, fără TVA, ajung la SC Tander Maxx SRL din Vama Veche. Firma care deține Club D’or din Vama Veche. Construcția a intrat în legalitate abia în 2016, după ce unul dintre proprietari, Teodor Munteanu, candidat independent ala Primăria Mangaliei, a solicitat acest lucru. Firma Tender Maxx ar urma să organizeze serviciile pentru profesori și personalul auxiliar. Asta ar însemna o medie de 2219400 de lei pe an, fără TVA care ar veni din contractual cu Proedus. În 2017, SC Tander Maxx SRL din Mangalia a avut o cifră de afaceri de 2.623.656 de lei, ceea ce demonstrează că cea mai mare afacere a firmei a fost cu instituția bucureșteană.

Două contracte ajung la ANTT TOURS SRL, o agenție de turism din București. 8.709.624 de lei, fără TVA, vor fi plătiți pentru cei patru ani pentru excursiile organizate în străinătate, la Paralia Katerini. și 10.484.688 de lei, fără TVA, pentru serviciile de la munte. Firma, înființată în 2005, a avut o creștere fulminantă după ce în acționariatul ei a fost cooptată Lucia Scarlat, în 2009. În 2017, a declarant o sifră de afaceri de 6.671.816 lei.

Fundația Universitară Bioterra este ultimul dintre contractanții care vor oferi servicii de cazare profesorilor și elevilor bucureșteni. 13.104.000 lei fără TVA vor ajuge la aceasta pentru serviciile de cazare la mare, conform site-ului de licitații publice.

În această vară, Primăria Capitalei a anunțat oferirea a 1000 de locuri în vacanță pentru pensionarii din București prin Centrul pentru Seniori. și o „Școala de Vară” pentru tineri între 18 și 35 de ani după cum arăta G4media.ro aici. Aceasta se va desfășura între 5 august și 29 septembrie și va însemna o vacanță de 7 zile cu 3 mese incluse.

Cadoul făcut de Gabriela Firea tinerilor între 18 și 35 de ani îi costă pe bucureșteni 8,8 milioane de lei, potrivit anunțului de achiziție postat pe site-ul oficial de licitații. E vorba despre o sumă pe care Centrul pentru Tineret, aflat în subordinea Primăriei București, o va plăti pentru cazarea, masa și cursurile predate tinerilor trimiși în vacanță la mare pe banii contribuabililor.

De menționat că toate aceste sume oferite profesorilor, pensionarilor sau tinerilor reprezintă bani din taxele bucureștenilor care ies din oraș.

În contrapartidă, în Cluj intră bani din organizarea unor evenimente care atrag în fiecare an zeci de mii de turiști, gen festivalul Electric Castle sau Untold. De pildă, Untold a generat anul trecut cheltuieli ale participanților cu cazarea între 18,8 și 25,6 milioane de lei, în timp ce Electric Castle a determinat în același an cheltuieli ale participanților cu acest tip de servicii cuprinse între 8,5 și 10,5 milioane lei.

Untold a generat în 2017 cheltuieli ale participanților, altele decât cele cu biletul de intrare și cazarea, între 63,4 și 65,1 milioane de lei, în timp ce Electric Castle a determinat în același an cheltuieli omoloage între 29,8 și 30,4 milioane lei. În ce privește banii cheltuiți la festival, aceștia sunt comparabili ca sume: un clujean a plătit în medie 172 lei pe zi la Untold și 160 lei la Electric Castle, iar un bucureștean – 209 lei față de 181 lei. (Sursa: actualdecluj.ro)

Toți acești bani au intrat în economia locală a Clujului iar primăria nu a cheltuit bani de la buget cu organizarea evenimentelor, care sunt finanțate din sponsorizări private.

Sursa g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares